Een goede boekhouding is de basis van een gezonde, florerende haven, want het exploiteren van een haven brengt hoge kosten met zich mee. Daarom is het van groot belang om goed inzicht te hebben in alle kosten én baten. Een bron van inkomsten voor een haven zijn de havengelden, maar er valt nog veel te verbeteren in het berekenen en innen daarvan.

PortMobile: Financial accountability voor een gezonde haven.

Mislopen havengeld

Dat begint al met het aanmelden van een schip in de haven. Bij gebrek aan digitale mogelijkheden gebeurt dat meestal nog via de havenmeester die constateert dat er een nieuw schip ligt of bericht van de schipper krijgt. Echt waterdicht is het systeem niet. Het kan zomaar zijn dat de havenmeester een schip over het hoofd ziet waardoor de haven inkomsten misloopt, en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Onduidelijkheid over tarieven

Ook de berekening van het havengeld is een heikel punt. Elke gemeente hanteert hiervoor een eigen methode, gebaseerd op verschillende parameters (zoals laadvermogen, oppervlak en green-awards van het schip, de gekozen ligplaats en de lengte van het verblijf). De berekende tarieven leveren regelmatig vragen op over de facturen die de administratie veel tijd kosten.

Het alternatief van PortMobile

PortMobile maakt het makkelijker om financiële verantwoording af te leggen. Het leven van de havenmeester, de schippers én de administratie wordt er een stuk eenvoudiger en overzichtelijker door.

  • Alle bezoeken aan de haven worden automatisch geregistreerd, inclusief de juiste tijden en scheepsgegevens. Daarmee ben je er zeker van dat er geen schepen over het hoofd worden gezien zodat je inkomsten misloopt. Ook ben je er zeker van dat de factuur klopt, want die is gebaseerd op de brongegevens en die liegen niet.
  • PortMobile levert real-time statistieken en rapportages met eenduidige, up-to-date informatie waarover verder geen discussie mogelijk is. De haven heeft altijd een actueel overzicht van de gedane transacties. Het opleveren van de jaarcijfers levert geen stress meer op. Één druk op de knop en het is geregeld.
  • Is een transactie eenmaal vastgelegd, dan blijft die ook tot in lengte van data bestaan. Als het nodig is om achteraf een handmatige correctie te doen (bv. omdat de schipper aangeeft dat de factuur naar een ander adres moet of in geval van coulance), dan kan dat. PortMobile houdt een volledig overzicht bij van alle bewerkingen op een bepaalde transactie. Je kunt dus altijd precies nagaan wie wat wanneer heeft gewijzigd. Wel zo veilig, verantwoord en transparant!

Interesse? Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden van PortMobile voor jouw haven.